PIŠITE NAM

NASVETI, OBJAVE IN AKCIJSKA PONUDBA PARKETOV IN STORITEV

Lakiran ali oljen parket?

feet-933087_1920 Lakiran ali oljen parket?

Se ne morete odločiti katero zaščito uporabiti za svoj parket? Nudimo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro.
  • Oljen parket je tisti, ki nudi naravni, mat videz vaše talne površine. Ljudje ga navadno izberejo zato, ker nudi možnost popravila v primeru poškodb. Manjše praske namreč preprosto pobrusimo in ponovno naoljimo. V primeru poškodbe na lakirani površini, bi bilo potrebno obrusiti in ponovno lakirati celotno površino. Olje je odlična izbira zato, ker prodre globoko v pore lesa, jih zapolni in tako prepreči vdiranje drugih tekočin vanj. Z njim je površina lesa dobro zaščitena, ta pa je veliko manj občutljiv na odrgnine. Oljen parket nudi lesenim poram možnost dihanja, zato ta omogoča ustrezno vlažnost. Oljen les deluje zelo naravno, saj se struktura lesa, namazana z oljem močno poudari. Pri oljenem parketu je priporočljivo redno negovanje. Enkrat na dve leti ga je namreč potrebno namazati s posebnim negovalnim oljem. Veliko pozornost se splača nameniti tudi bolj obremenjenim delom, ki se večkrat obrabljajo in njim nameniti posebno nego.
  • Lakiran parket vsebuje zgornji sloj laka, ki preprečuje vdor umazanije in vlage. Nudi visoki sijaj parketa, trendi pa se gibajo tudi v smeri mat videza, ki ga lahko dosežete z lakiranjem. Ob obrabi tal je parket potrebno polirati in ga ponovno lakirati. Iz tega vidika je v primerjavi z oljenim parketom slabši, saj popravki le manjšega dela parketa niso možni. Lakirana površina omogoča obstojnost do 20 let. Pomembno je, da po lakiranju talnih površin ne obremenjujemo in se jih ne dotikamo vsak 24 ur. Trpežnost parketa je odvisna od debeline sloja laka. Prednost lakiranega parketa je v enostavnem čiščenju, saj zadostuje že mokra krpa ali sesalnik.
Za vse tiste, ki si želijo parket za katerega bo potrebno minimalno čiščenje, je torej lakiranje površine parketa bolj primerno. Oljen parket namreč terja veliko več časa in truda. Če si želite naraven videz svojega parketa vam priporočamo oljenje, njegova glavna prednost pa so tudi lokalna popravila v primeru prask ali manjših poškodb, ki so zelo enostavna.
 

Preberite tudi

Haro Disano

V kolikor razmišljate o novi talni oblogi in želite v svoj dom vnesti pridih pristne narave je HARO parket prava izbira za vas.

PODROBNO

Si še posebej želite toplega videza lesa?

Iščete bivalno zdravo talno oblogo brez PVC-ja in mehčal, ki je preprosta za nego in vzdržljivo?

PODROBNO

Vabljeni v naš salon parketa na ogled in posvet

Lepo vabljeni v salon Parketarstva Ravbar, kjer so razstavljeni vsi eksponati, ki so pri nas tudi naprodaj.

PODROBNO

Donacija

V letošnjem letu se odpovedujemo obdarovanju poslovnih strank z raznim promocijskim materialom/koledarji, rokovniki, svinčniki...

PODROBNO

ZAUPA NAM VEČ KOT 150 HIŠ IN STANOVANJ PO SLOVENIJI!

STOPITE V STIK Z NAMI IN SKUPAJ BOMO NAŠLI NAJBOLJŠO REŠITEV ZA VAS