PIŠITE NAM

NASVETI, OBJAVE IN AKCIJSKA PONUDBA PARKETOV IN STORITEV

Parket kot umetnina

Od umetniških stvaritev do modernističnih linij: parket nekoč in danes

Ali veste, da so prvi parket položili v Franciji, v 17. stoletju – na aristokratskem dvorcu, kje pa drugje! Navdušenost nad parketom je kmalu osvojila Evropo in danes skoraj da ne najdemo stanovanja, ki ne bi imel vsaj enega prostora opremljenega s parketom. V teh nekaj 100 letih polaganja parketa se je konstantno spreminjal odnos do lesa, z napredkom tehnologije se je izboljšala življenjska doba, odpornost in vzdrževanje parketa, neprestano pa se spreminja tudi dojemanje estetike vzorcev parketa: od aristokratsko dovršenih umetnin in vzorec, do modernistično čistih linij. Parket danes paše v vsak dom in dobite ga že za vsak žep, vse kar morate storiti je, da izberete optimalno kombinacijo barv in vzorca glede na vaš prostor.

Sodobni parket izhaja iz minimalističnih in čistih linij, ki pašejo v vsak dom. Tisti, ki iščete več drznosti in ekscentričnosti, vas bodo gotovo navdušile sodobne nenavadne geometrične oblike vzorcev, ki bodo popestrile prostor. V vsakem primeru je dobro, da vzorec in barvo parketa vedno prilagodite prostoru: manjši prostori bodo z velikimi in minimalističnimi linijami delovali večji, medtem ko si lahko v prostornih dnevnih sobah privoščite več igrivosti pri izbiri vzorca. Enako velja za barve: čeprav običajno izbiramo barve glede na obstoječe pohištvo in ostalo opremo v prostoru, je pomemben faktor, ki ga morate upoštevati, dnevna svetloba v prostoru. Pri svetlih prostorih se lahko brez težav odločite za temnejše odtenke parketa, medtem ko bodo tej isti odtenki v temnejših prostorih delovali zatohlo in nečimrno – v tem primeru so svetle barve skoraj nujna izbira.

Parket kot umetnina

Še danes skoraj da ni vzorca, ki ga ne bi bilo možno prenesti na parket in če se za trenutek spet vrnemo na francoske dvore: parket, ki so ga polagali včasih, je bil umetnina zase., sestavljen iz nešteto različnih kombinacij lesa in vzorcev. Različne vrste lesa, različno veliki koščki lesa, sestavljeni v umetniške kombinacije so bile včasih posledica manjše izbire in težje dostopnosti lesa, zato so izkoristili čisto vse, kar jim je bilo dano. Danes je seveda drugače, a kljub temu je sodobna pridelava lesa za parket (in seveda tudi druge lesne izdelke) usmerjena v trajnostni razvoj in ekološko pridelavo.

Parket je univerzalen kos pohištva, ki nikoli ne bo šel iz mode, še več, z leti bo pridobival življenjske brazde, ki bodo prostoru vdihnile poseben čar. 

Preberite tudi

Haro Disano

V kolikor razmišljate o novi talni oblogi in želite v svoj dom vnesti pridih pristne narave je HARO parket prava izbira za vas.

PODROBNO

Si še posebej želite toplega videza lesa?

Iščete bivalno zdravo talno oblogo brez PVC-ja in mehčal, ki je preprosta za nego in vzdržljivo?

PODROBNO

Vabljeni v naš salon parketa na ogled in posvet

Lepo vabljeni v salon Parketarstva Ravbar, kjer so razstavljeni vsi eksponati, ki so pri nas tudi naprodaj.

PODROBNO

Donacija

V letošnjem letu se odpovedujemo obdarovanju poslovnih strank z raznim promocijskim materialom/koledarji, rokovniki, svinčniki...

PODROBNO

ZAUPA NAM VEČ KOT 150 HIŠ IN STANOVANJ PO SLOVENIJI!

STOPITE V STIK Z NAMI IN SKUPAJ BOMO NAŠLI NAJBOLJŠO REŠITEV ZA VAS