PIŠITE NAM

NAJBOLJŠI NAČINI, NASVETI IN MOŽNOSTI ZA VZDRŽEVANJE VAŠEGA PARKETA

Oljenje parketa

V času, ko se vse bolj zavedamo vplivov strupenih snovi na zdravje človeka, so naravne in zdravju prijazne rešitve vse bolj pomembne. Tako je tudi pri oljenju parketa in drugih lesenih površin v bivalnih in poslovnih prostorih.

Pri oljenju parketa in drugih naravnih talnih in surovih lesenih oblog se kot osnovne surovine premazov uporabljajo naravna olja, ki jih v osnovi delimo na sušeča in nesušeča. Vsekakor so primernejša sušeča se olja, ki že v 24-ih urah na površini ustvarijo suh film, ki je že pohoden in pripravljen za bivanje brez odvečnih hlapov in smradu, ki ga za sabo več tednov puščajo raznovrstni laki. Hkrati olje omogoča edinstven dotik z lesom. Les je živ in olje omogoči, da ga začutimo v vsej njegovi toplini. Lepota naravnega lesa je nekaj posebnega in prav je, da ga naravno zaščitimo in ohranimo v vsej njegovi lepoti.

Katero olje uporabiti?

Najpogosteje se uporablja laneno olje, ki je rafinirano in hladno stiskano. Poznamo še tungovo, tikovo, konopljino in palmino olje, ki se uporabljajo manj pogosto in so tudi dražja.
Za olja je značilno, da v stiku z zrakom zaradi oksidacije pridobijo tako imenovano patino, ki varuje površino. Res je, da olja površino slabše varujejo pred mehanskimi poškodbami, kemikalijami in vsakodnevno umazanijo, kot je to pri lakih za parket, vendar so prijaznejša okolju in človeku popolnoma neškodljiva, zato so tudi vse pogostejša izbira posameznikov, ki cenijo zdrav način življenja.

Lesene površine si lahko obnavlja vsak posameznik sam, po svojem občutku in s tem aktivno vpliva na videz same površine. Prednost oljenja je tudi ta, da se lahko obnavljajo le obrabljeni deli in ne celotna površina kot pri lakiranju, ki terja tudi predhodno brušenje površine. Tla se obnavljajo enkrat na dve do tri leta, odvisno od obremenjenosti površine in uporabe čistilnih sredstev. Oljenje površine se priporoča tudi uporabnikom, ki vgrajujejo talno gretje, saj ima olje boljšo viskoznost in zato ne prihaja do razpok in luščenja kot pri lakih.

Kako nanašamo olje na lesene površine?

Tla morajo biti pripravljena tako kot za lakiranje. Po obrušeni in popolnoma čisti podlagi razlijemo olje, ki ga nato z orodjem za nanos emulzij nanesemo na površino. Z mehkim belim filcem olje počasi vtiramo v podlago. Odvečno olje pazljivo z lopatico odstranimo in ga po potrebi ponovno uporabimo. Odvisno od vpojnosti podlage (mehke lesene obloge kot so smreka, bor in macesen bolje vpijajo tekočino kot na primer bukev, hrast, jesen in oreh) postopek ponavljamo dokler površina še vpija olje. Po 24 ali 48 urah z belim filcem ponovno spoliramo površino, da odvečno olje iz por preide v filc in površina pridobi dodatno odpornost proti vodi oziroma tekočini. S papirnato brisačo preverimo ali je površina dejansko suha. Na koncu z orodjem za mokro pomivanje tal še odstranimo prah in morebitne ostanke olja.

Je oljenje primerno za vse prostore?

Olje je primerno za vse prostore: kopalnice, bazene, jahte, notranje prostore ... Dobro se obnese na parketu, ki je tovarniško narejen in krtačen. V teh primerih so mehke letnice odstranjene in ostane samo trda podlaga. Olje v tak les zelo globoko prodre, tako da je parket bolje zaščiten kot pri fini obdelavi in tudi obnovitvenih del je manj. Takšna kombinacija se dobro obnese predvsem na površinah v bivalnih prostorih, kjer je obremenitev več.

ZAUPA NAM VEČ KOT 150 HIŠ IN STANOVANJ PO SLOVENIJI!

STOPITE V STIK Z NAMI IN SKUPAJ BOMO NAŠLI NAJBOLJŠO REŠITEV ZA VAS