PIŠITE NAM

DOBAVA IN VGRADNJA KLASIČNIH, LAMELNIH, PANELNIH IN GOTOVIH PARKETOV.

Vrste parketa

Vsak parket je edinstven košček narave, ki kaže svojo individualno lepoto. Les niso samo tla, po katerih hodimo, ampak se dotika vseh naših čutov in jih pomirja. Absorbira vlago in jo zmerno sprošča nazaj v okolico, s čimer zagotavlja prijetno klimo v zaprtih prostorih in blagodejno vpliva na alergike.
Parketi še vedno spadajo med najpriljubljenejše talne obloge. Lesena tla so trpežna, odporna in imajo dolgo življenjsko dobo. Kot estetski vidik notranje opreme ponuja številne možnosti izbire, od različnih oblik, barv in postavitev, ki vsak prostor obogatijo po svoje. 

 

 

Klasični parket

(utor / pero)
Klasični parket

Lam parket

(z ali brez utora / peresa)
Lam parket

Panelni parket

(končno obdelani)
Panelni parket

Gotovi parket

(končno obdelani)
Gotovi parket
 

Vzdržljiva lesena podlaga, ki ostane z vami generacije

Parket je neuničljiv in lahko preživi več generacij, odvisno seveda od debeline zgornjega sloja, uporabe in vzdrževanja. Trdnost je pomembno merilo za izbiro pravega parketa. Vsaka vrsta lesa ima različno trdoto, ki se razlikuje glede na naravno rast drevesa. Vrsta lesa z visoko stopnjo trdote je priporočljiva za prostore z veliko obremenitvijo in frekvenco. Med najbolj trde vrste lesa spadajo javor, jesen, hrast, bukev, oljka, akacija, afrormosia itd. Na izbiro parketa pa vplivajo še drugi dejavniki, npr. njegova dimenzijska stabilnost pri izbiri parketa za talno ogrevanje. V tem primeru bukev ne pride v poštev, saj močno reagira na spremembo vlage.
 

Tipi parketa na voljo v Parketarni Ravbar

V osnovi se parket deli na več vrst, in sicer klasični, lam, panelni in gotovi parket. Med sabo se razlikujejo po velikosti deščic, njihovi postavitvi, številu slojev in stopnji obdelave. 

Klasični parket je za polaganje najbolj zahteven in zamuden, saj se na podlago polagajo posamezne neobdelane deščice. Nato je potrebno parket še zbrusiti in polakirati oz. oljiti. 

Lam parket je za polaganje bolj enostaven, saj so lamele (deščice) že nalepljene na večjo mrežico in se jih polaga v večjih dimenzijah. Še vedno pa je potrebno lam parket dodatno obdelati z brušenjem in premazom. 

Panelni parket je troslojni gotovi parket, kar pomeni, da je že dokončno obdelan in ga je potrebno le položiti. Zgornji sloj je praviloma bolj trpežen in se ga lahko brusi. Ta vrsta parketa pride v večjih dimenzijah in je primerna za polaganje v večjih (javnih) prostorih. Zaradi klik sistema je njegova montaža hitra in enostavna. 

Gotovi parket je klasični parket, ki je industrijsko obdelan – je že brušen in premazan z lakom ali oljem. Od klasičnega se razlikuje tudi po hitrejšem polaganju, saj pride v večjih dimenzijah. Delimo ga na masivni in dvoslojni parket. Masivni parket je odlična izbira, če nimate talnega gretja. Ima tudi dolgo življenjsko dobo in se ga lahko večkrat brusi. Ob talnem gretju se priporoča uporaba dvoslojnega gotovega parketa. Zgornji sloj je praviloma bolj trpežen in ob zadovoljivi debelini primeren za brušenje.

 

Vaša lesena tla izdelamo iz najkvalitetnejšega lesa

Za izdelavo parketa uporabljamo les iz različnih koncev sveta. V ponudbi imamo les 18 različnih drevesnih vrst primernih za talne obloge. Za oblaganje prostorov, ki so izpostavljeni različnim temperaturnim pogojem in spremenljivi vlagi (npr. kopalnice), največkrat uporabljamo masivni klasični parket iz teaka. Ta je namreč znan po izredni stabilnosti v vlažnih prostorih. V kopalnicah se parket nato običajno zaščiti z olji oz. voski.
Za zunanje talne obloge (npr. terase) uporabljamo les drevesnih vrst teaka, jatobe in merbaua, ki je zaradi naravnih snovi (olj), ki jih vsebuje, odporen proti trohnenju, insektom in plesni brez uporabe škodljivih kemikalij. 
Za parket, ki se polaga v notranjih prostorih, v glavnem uporabljamo hrast ali jesen, ki imata primerno stopnjo trdote in sta dimenzijsko stabilna. Seveda pa se lahko zgornji sloj parketa izdela tudi po željah kupca.

 

KAKOVOSTNO SVETOVANJE, PRILAGODLJIVOST ŽELJAM STRANKAM IN STROKOVNOST SO NAŠE PREDNOSTI

ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NAS POKLIČITE NA 041 726 602 ALI NAM POŠLJITE POVPRAŠEVANJE >>