PIŠITE NAM
LES JE NARAVEN. PUSTIMO, DA TAK TUDI OSTANE

Tehnologije obdelave lesa

Ob široki paleti uporabnosti velike večine vrst lesa, oziroma hlodovine, se z žaganjem pridobivajo sveže deske, katerim svežino daje sama vlaga lesa, ki je med 70 in 80%. Hlode tako na krožnem žagalnem stroju vzdolžno razžagajo, sama debelina desk pa je odvisna od parketa ki ga želijo izdelati.

Željene dimenzije narekuje tržišče. Za sušenje teh desk pa poznamo postopek, ko se le-te zloži v zložaje, pa jih nato pustijo približno od meseca do dva na prosto zračnem sušenju. S tem se doseže vlažnost desk povprečno 30 do 40%. Zložaj desk za tem razrežejo na željene dolžine, v nadaljnjem besedilu "freze". Vse sveže freze so razrezane s povprečno 8% nadmero, saj se ob sušenju in izdelavi parketa pojavi odpadek. Sledi predsušenje frez v predprostoru kot priprava za sušenje v samih sušilnih komorah, kjer se po različnih režimih sušenja (odvisno od drevesne vrste) v roku tedna do dveh osušijo do potrebne povprečne vlažnosti, to je od 8 do 10%.

Potovanje tako pripravljenih frez čez obdelovalne - rezalne stroje pomeni končni produkt - parket, ki je namenjen končnemu uporabniku.

V zadnjem obdobju pridobivajo parket tudi iz ostankov pohištvene industrije, pretežno lamelni in kant parket, s čimer še gospodarnejše izkoristijo les in s tem posredno k manjši sečnji dreves.

KAKOVOSTNO SVETOVANJE, PRILAGODLJIVOST ŽELJAM STRANKAM IN STROKOVNOST SO NAŠE PREDNOSTI

ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NAS POKLIČITE NA 041 726 602 ALI NAM POŠLJITE POVPRAŠEVANJE >>