PIŠITE NAM

NAJBOLJŠI NAČINI, NASVETI IN MOŽNOSTI ZA VZDRŽEVANJE VAŠEGA PARKETA

Brušenje parketa ali trioniziranje

Ker je parket talna obloga iz naravnega materiala, je dovzeten za poškodbe, ki s časom nastanejo. Različne vrste lesa so sicer zaradi svoje trdote različno odporne na zunanje dejavnike. Za obnovo parketa se po navadi odločamo zaradi obledele barve ali poškodb. Brušenje parketu povrne barvo in sijaj, hkrati pa lahko reže, ki so nastale v parketu zaradi obrabe, zapolnimo z lesnim prahom.

Katere parkete lahko brusimo?

Obnoviti je mogoče vse vrste parketa, tako večslojne kot masivne, izjema so plavajoče položeni gotovi parketi. Pogoj je, da je debelina zgornjega sloja za eno brušenje vsaj 2,5 mm. Debelina zgornjega sloja 4 mm dopušča maksimalno dve brušenji. Pri večplastnih parketih je število brušenj, ki jih dopušča, odvisno od debeline zgornjega sloja. Večkratno brušenje dopuščajo enoslojni parketi tj. klasični parket, lam in masivni parket.

Izbira postopka brušenja je odvisna od tega, ali je parket oljen ali lakiran, medtem, ko vrsta lesa ni pomembna.
 

Kako poteka brušenje parketa?

Postopek bušenja je osnovan na kvaliteti in za popolna lesena tla v vašem domu.

 

Brušenje parketa se začne s tračnimi brusnimi stroji v smeri lesnih vlaken v parketu. Sledi trioniziranje parketa (posebna tehnika brušenja), pri čemer se parket še dodatno obdela in odpravi brusilni ris tračnega brusilnega stroja. Nato pa se lahko brušenje nadaljuje še s krožnimi brusilci. Za sam postopek brušenja je izjemno pomembna granulacija brusnih papirjev in za kakšen les so primerni. Ob napačni izbiri lahko pride do vidnih poškodb parketa. Za popolno odstranitev starih premazov (laki za parket, olja) bo mogoče potrebnih več zaporednih brušenj. Vse premaze je namreč potrebno temeljito odstraniti, le tako se bo svež premaz lepo vezal na les in zagotovil lep rezultat.
 

Kdaj je smiselno parket brusiti?


Sam postopek brušenja je priporočljivo izvesti na približno 15 let, odvisno seveda od intenzivnosti uporabe. Obnova parketa ni omejena na določen letni čas, v prostoru mora biti zagotovljena le stalna temperatura med 15 in 20 °C.

KAKOVOSTNO SVETOVANJE, PRILAGODLJIVOST ŽELJAM STRANKAM IN STROKOVNOST SO NAŠE PREDNOSTI

ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NAS POKLIČITE NA 041 726 602 ALI NAM POŠLJITE POVPRAŠEVANJE >>